Spelsida.se Läs om allt inom spelvärlden.

22sep/081

In the Year of the Dragon

I söndags så provade jag In the Year of the Dragon, inte bara en utan två gånger.

In the Year of the Dragon är ett så kallat tysk-spel/eurogame, alltså ett spel som nästan inte innehåller någon form av tur, tar max en eller ett par timmar att spela och innehåller oftast en hel del strategi. Men andra ord har In the Year of the Dragon alla förutsättningar att vara ett riktigt bra spel.

I första partiet kom jag, inte helt oväntat sist, då jag trots allt var den enda nybörjaren bland de fyra spelarna.

I andra partiet var det en till spelare som inte tidigare hade spelat spelet, så då hade jag t.o.m fler partier i ryggen än the new guy. Men jag lyckades ändå, som vanligt, placera mig sist och the new guy kom förvånande på andra plats utav totalt fem spelare.

Så jag är kanske inte den bästa In the Year of the Dragon spelaren som finns, men jag kanske kan lära mig?

Spelet i sig är riktigt bra och jag tror det verkligen kommer hålla i längden, trots att det finns en del runt om på nätet som påstår annat. Men vad vet dem?

Man spelar i tolv rundor, där det varje runda går ut på att välja en "uppgift" att utföra samt placera ut en ny "arbetare". I sista rundan placerar man inte ut någon ny arbetare, då man iaf inte kommer kunna använda den till något.

Desto fler arbetare man har av samma typ, desto mer får man när man väljer motsvarande uppgift. Egentligen är det desto fler "ikoner" man har för den givna uppgiften som styr hur mycket man får. Arbetarna i sin tur ger en eller flera ikoner. Oftast finns det två olika typer av varje arbetare, en ung och en gammal. Den gamla ger fler ikoner, men den unga ger bättre initiativ. Initiativet används för att avgöra i vilken ordning man ska göra sina val.

Under de tolv rundorna, som för övrigt motsvarar 12 månader, så händer både det ena och det andra. Varav visa händelser kräver att man t.ex. har ett visst antal "rispåsar", eller har tillräckligt med sjukvård, etc. Uppfyller man inte dessa krav så blir man av med en eller flera arbetare. Så därför gäller det att planera sitt år och se till att man har rätt resurser vid rätt tillfälle.

Som vanligt med tysk-spelen så går det ut på att få så många Victory Points (VP) som möjligt. Dessa VP får man dels varje runda, utan från vad man har byggt samt lite annat som ger bonus, samt vid vissa händelser och vid spelets slut. Så det gäller hela tiden att göra drag som ger mycket VP, både kortsiktigt och långsiktigt för att man ska ha en chans att ta sig till toppen. Vilket jag som sagt tydligen inte var så himla bra på.

Det finns även en hel del annat att ha kolla på i spelet, men nu har jag iaf gett er en liten inblick hur In the Year of the Dragon fungera. Ta gärna och testa spelet om ni har chansen och lämna mer än gärna en kommentar över hur ni tycker att det var.

Kommentarer (1) Trackbacks (0)
  1. Äntligen! Jag kom inte sist nu när vi spelade In the Year of the Dragon i helgen igen. Men tyvärr blev det inget rekord direkt, utan jag kom näst sist. Hur som helst så blir jag iaf bättre och bättre och det måste väl vara bra?


Leave a comment

Inga trackbacks ännu.