Spelsida.se Läs om allt inom spelvärlden.

26okt/086

Ett spel för ”icke-experter”

Bet Your Brain är ett nytt kunskapsspel där alla deltagare, oavsett kunskapsnivå eller spelskicklighet, har lika stor chans att vinna och har lika stort nöje av spelet. Bet Your Brain har utsetts till årets vuxenspel 2008 i Danmark av leksaksbranschens råd.

Bet Your Brain är ett nytt brädspel som involverar samtliga deltagare hela tiden och i flera nivåer. Visst premieras kunskap och olika färdigheter och visst krävs det lite tur och strategi för att vinna. Det som emellertid skiljer Bet Your Brain från andra kunskapsspel och gör att deltagarna oavsett kunskaper och talang har en chans att vinna, är två nya moment. Frågorna har flera svarsmöjligheter och det gäller att satsa på om motståndaren kommer att klara eller inte klara sin fråga. Frågorna har dessutom en ny form, som gör dem lika intressanta oavsett om man är en faktanörd eller inte.
– De flesta andra kunskapspel bygger på att man har en bred allmänbildning och aktuella kunskaper. Men alla andra då? Hur roligt är det för dem? När man samlas runt ett kunskapsspel, är det alltid någon eller några som tappar sugen efter ett tag. För det är inte roligt att aldrig kunna glänsa eller vinna, säger spelets skapare Gitte Engel.

Tio års utveckling
Idén till Bet Your Brain kom för över tio år sedan när Gitte Engel saknade ett vuxenspel för alla – oavsett kunskapsnivå – och utan att spelet förlorar sin vuxenkaraktär. Ett spel där alla har roligt hela tiden – även när det är motståndarens tur.
Gitte började så smått att utveckla fråge- och uppgiftskort och efterhand blev lådan med färdiga frågor allt större. Konturen av spelformatet började teckna sig och utvecklingen accelererade.
– I Bet Your Brain är varje deltagare aktiverad hela tiden och man plockar poäng, både på sina egna färdigheter och genom att slå vad om motspelarna kommer att klara eller inte klara sin fråga. Spelet aktiverar samtliga deltagare konstant genom hela spelets gång, säger Gitte Engel.

Ett tungt spel
Det färdiga spelet är ett av marknadens mest omfattande kunskapsspel och en riktig tungviktare. Stort engagemang har lagts ned på ge spelet en solid känsla med genuina material i hög kvalitet på spelpjäser, spelkort och spelplan.

Spelet finns i bokhandeln, leksaksbutiker, varuhus och stormarknader, samt hos många nätbutiker. Svensk distributör är Leksam och spelet produceras av danska Danspil. Bägge företagen ingår i den nordiska spel- och leksaksgrossisten K.E. Mathiasen A/S.

Kommentarer (6) Trackbacks (0)
  1. Är det någon som spelat detta spel och som kan ge en kort recension? Spelet kostar nästan 700 kr så det är inget man vill köpa på chans.

  2. Jag har tyvärr inte testat spelet ännu. Men om vi tar in spelet till vår webbutik så ska jag se om det finns möjlighet att få tag i ett att testa och även använda som demospel. Aldrig kul att köpa ett spel på chans, iaf inte när det är så pass dyrt. Vi får hoppas att någon som har testat spelet hör av sig.

  3. Har inte testat spelet, men tänkte bara upplysa om att det kostar 449:- på Bokia.

  4. Jag har kollat på nätet på Bokia och inte hittat detta spel. Finns det bara ute i butik hos Bokia eller?

  5. Min far fick spelet i julklapp i år. Jag och min lillasyster testade att spela det. Så som VI spelade det var det väldigt roligt (även om hon vann) men jag kan inte säga om vi spelade det helt rätt, för det var lite vaga regler på vissa ställen. Men jag kan verkligen rekommendera det…om ni hittar det på rea. ;)

  6. Om inte detta spel känns tillräckligt klurigt / svårt så kan jag rekommendera spelen:

    The Art of Science – kunskapsspel för Naturvetare och Teknologer!

    Guesstimates – spelet där du måste göra kvalificerade gissningar!


Leave a comment

Inga trackbacks ännu.