Spelsida.se Läs om allt inom spelvärlden.

4feb/080

Zooloretto

Nu har jag äntligen haft tid att testa sällskapsspelet zooloretto.

I och med att jag starkt gillar coloretto så borde zooloretto passa mig perfekt eftesom zooloretto är brädspeltsvarianten av just kortspelet coloretto. Dock tar zooloretto lite längre tid att spela, närmare 40-60 minuter, men det är ändå tillräckligt snabbt och enkelt för att fungera som ett "lättare" sällskapsspel.

Spelet går ut på att man ska samla djur i sitt zoo. I sitt zoo har man tre inhägnader och man kan även köpa till sig en fjärde. I dessa inhägnader får man bara ha ett och samma djur. Har man inte plats att placera ut djur i någon inhägnad så lägger man dessa i sin lada.

Varje tur går ut på att man väljer att antingen placera en bricka på en lastbil, tar en lastbil (min minst en bricka) eller köper något för sina pengar. När man har valt en lastbil så är man ute för den rundan och får vänta tills all har valt varsin lastbil.

Det finns lika många lastbilar som det finns spelare och varje lastbil har plats för tre brickor. Det är dessa brickor som är djuren. Men det finns även marknasstånd och pengar bland brickorna.

För att få nya djur till sitt zoo så väljer man en lastbil som kan innehålla upp till tre djur. Men eftersom man bara har plats med tre (eller fyra) olika typer av djur så är risken ganska stor att man får några djur som inte passar in. Det är dessa djur man får lägga i sin lada. När spelet är slut får man minuspoäng för varje djurtyp man har kvar i ladan.

Man har möjlighet att köpa djur från andra spelare som dem har i sin lada, då får den spelaren en peng och man betalar en peng till banken. Man kan även betala för att byta djur i sina inhängnader med djur man har i ladan.

Sen så finns det lite andra regler, så som att djuren kan få barn, möjligheten att betala för att flytta ut djur från sin lada ut till en inhägnad, marknadsstånden, etc.

Kort och gott så är spelet snabbt, enkelt och helt ok. Tror även att spelet passar de flesta och kan säkert även användas för att locka in nya spelare in i vår värld av spel och spelande.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

Inga trackbacks ännu.